Creative-Cuisine

Creative-Cuisine

om allt i världen

Viktiga och intressanta händelser som är aktuella och av betydelse för mig

Förväntningar inför 2017

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Fri, December 30, 2016 14:15:55

Året 2016 har varit kantad av fina gastronomiska upplevelser med en värdig avslutning - via käftsmäll när det gäller smakupplevelse på Aloe. Vad förväntar mig inför 2017 ?

Det blir spännande att ser hur Frantzen och Mathias Dahlgren kommer att utvecklas med sin nya koncept. Frågan är satsar det på sig själva, sin egen stil och övertygelse - eller är siktet inställd på 3 stjärnor i Guide Michelin ?

Det blir spännande att ser om någon eller några toppkrogar satsar att har sommaröppet - under turistsäsongen. Tyvärr har hittills alltför många varit stängda - när även välbeställda besökare vill testa Nordic Cuisine.

Det blir spännande att ser hur hotellbranschen utvecklas mot mera upplevelser och paketeringar till olika kundkategorier.

Det blir spännande att ser hur Stockholms utvecklas ännu mera från konferensstad till resmål för privatresenärer.

Det skulle vara spännande att få en restaurangrankning - som utgår ifrån ekonomiska och arbetsmiljö nyckeltal - där krogen ska bära själv sina kostnader via intäkt från gästerna. (Där sponsring i from av subventionerad hyra, sponsor eller kapitalintäkter ger minuspoäng) eller där arbetsmiljön (lön, arbetstid, sjuktal,) räknas in. Vem börjar.......

Jag hoppas att ännu fler unga gastronomer kan få chansen att öppnar just "sin" krog, efter den egna personligheten och utifrån en hållbar perspektiv när det gäller arbetsmiljön.

Jag hoppas att krog och kockeliten äntligen frigör sig från det stora livsmedelskoncerner som inte gynnar småskalighet och vara svenska bönder.

Jag hoppas att Hotell och Restaurangbranschen - där särskild restaurangbranschen slutar klaga på personalbristen - utan siktar på en ny framtidsperspektiv utifrån den nya generationens livsstilsmönster. Det kanske behövs ett nytänkt och folk utifrån branschen för att få tillstånd en förändring - för mycket sitter i en föråldrad kultur( Det har varit bättre förr).

Jag hoppas att vi få en till stånd en vettig debatt när det gäller maten. Det viktigast är inte vad du äter - utan att produkten är bra. Kött från svenska gårdar, Grönt utifrån säsongen och närodlade produkter. Allt ska vara hållbart - det är inte grönsaker, frukt och färska kryddor som via transporter från andra länder.

Jag hoppas att kockerna jobbar mera med smaken och mindre med utseende. Smak och doft gör maten god.

Jag är övertygad att Osteuropa är nästa gastronomiska hotspott - särskild med hänsyn gammaldags jordbruksmetoder och smakerna.

Jag hoppas att nästa år ger mig lika många matupplevelser på nya och spännande krogar i Sverige och utomlands.



  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post640

Årets Kroglista

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Sun, December 11, 2016 13:51:26

Under året har vi sett en utveckling som ger glädje en gammal gastronom, unga duktiga krogmänniskor öppnar och utvecklar sin personliga koncept. Dessa krogar känns naturliga, personliga och bygger på kunskap, färdigheter och kompetenser om hantverket och har en kundfokus. När sedan dessa personer lever krogen som sin livsstil med en bra balans för det privata, har vi en trendbrott. Grattis - jag ser framåt att alla krogfrö blommar ut i hela Sverige. Särskild vill vi framföre två särskilds upplevelser i år. Adam/Albin och Aloe i Stockholms /Älvsjö som är som levererar smakupplevelser i absolut världsklass.

Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil, Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna. Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad. Vi gillar Casual Fine Dineing men vi får inte hjärtattack av vita dukar.

Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid ( fy dessa 3 timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”, i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals ”lägg”, och glömmer bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).Ogenomtänkta smakkombinationer i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan (endast om jag reser till ett annat land eller kontinent och vill säkerställa en bokning).

Årets Gastronomiska prestation - Arvid Rosengren – Världsmästare i sommelier

Årets Krog - Adam och Albin, Stockholm

Årets Hamburgare : Jureskogs Miami – såldes av Mc Donalds

Årets Nykomling: Nizza Åsögatan, Åska New York, The Table Hamburg

Årets Måltidsupplevelse nationellt - Aloe Stockholm

Årets Måltidsupplevelse internationellt - Willows Inn , Lummi Island USA – Blaine Wetzel

Årets mest prisvärda måltidsupplevelse - Simply Marc Fosh Palma de Mallorca

Årets restaurangkedja -Colette Tim Raue Tyskland

Årets dryck: alkoholfria alternativen till avsmakningsmeny på Pubologi


Nordiska Kroglista för dig som betalar själv via redan beskattade inkomster


9 – 10 poäng

Adam och Albin, Stockholm

Aloe, Älvsjö Stockholm

Volt, Stockholm

Blom in the Park, Malmö

Hotel Borgholm ,Borgholm

AOC. Köpenhamn

8 - 9,0 poäng

Pubologi Stockholm

Agrikultur, Stockholm

108 ,Köpenhamn

Fotografiska - Stockholm

Ask, Helsingfors

Matbaren Mathias Dahlgren, Stockholm

Ekstedts, Stockholm

Portal , Stockholm

Babette , Stockholm

Agnes, Stockholm

Chateau Foret, Malmö

Nook, Stockholm

Nizza, Stockholm

Astrid, Ängby Stockholm

Elliots, Bromma Stockholm

Nagg, Stockholm

Agnes, Stockholm

Gotthards Krog, Umea

Årets nationella kroglista för dig som har gott om finansiella resurser eller få dina njutningar betalt av andra


Esperanto ,Stockholm

Gastrologik ,Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

Upper House Gothia Tower, Göteborg

Thörnströms kök Göteborg

Daniel Berlin I Skåne Tranås

Operakällaren, Stockholm

Sjömagasinet, Göteborg

Frantzen, Stockholms


Internationella Favoritkrogar för dig som har gott om finansiella resurser eller få dina njutningar betalt av andra


Schloss Schauenstein Schweiz - Andreas Caminada

De Librije (Zwolle, Niederländerna) - Jonnie Boer –

Geranium ( Danmark)- Rasmus Koefoed

Le Calandre ,Rubano Italien- Massimiliano Aljamo

Willows Inn , Lummi Island USA – Blaine Wetzel

La Vague d`or , Saint Tropez Frankrike – Arnoud Donckele

The Table Hamburg – Kevin Fehling

Epicure ,Paris- Eric Frechon

Steirereck Wien , Österrike

Restaurang Tim Raue – Berlin, Tyskland

Ess Zimmer BMW Welt - Bobby Breuer ,Munchen, Tyskland

Greenhouse –Arnaud Bignon ,London

Vila Joya – Albufeira ,Portugal

Ocean – Porches ,Portugal

Weinbar Rutz – Berlin Tyskland

Ikarus Hangar 7 – Salzburg

Restaurant Quique Dacosta - Dénia, Spanien

White Rabbit Moskau Ryssland

Atelier Creen, San Francisco

Grikos Bay, Dimitris Pamporis ,Patmos Island

Nahm, Bangkok

Koks Tórshavn Faroe Islands

Simply Fosh - Palma de Mallorca Spanien

Zaranda - Capedella

Essigbrätlein – Nurnberg Tyskland

Storstad – Regensburg Tyskland

Nobelhardt Schmutzig, Berlin

Årets klassiker

Smak, Stockholm still going strong prisvärd upplevelse

Auberge D`Ill, Illhäusern, trestjärning upplevelse sedan 1965

Operakällaren, Stockholm– blir bara bättre och bättre

Sollerod Kro - Holte, Danmark – som Operakällaren – långlivad kvalitetsinstitution

Tantris – Munchen

Spännande på gång under 2017


Sensum, Wallingatan 40 Stockholm,

Mono Vårberg Calle Strannesten och Isabell Åkerblom nya krog

Frantzen och Mathias Dahlgren nya koncept

Myllimäki på Djurgården

Uppsala som krogstad flera seriösa satsningar

Daniel Everts som jobbar i New York för Jo Jo Vorgerichten

Frida Ronges nya krog


Trender 2018


Ännu mera enkla pratsamma krogar med bra mat och bra service..

Jakten på stjärnor fortsätter vem är först med tre - efter ” omstyling ” -

Mera matsalsarbete – mindre tallrikservering mera arbete vid bordet

Klassiska franska recept i ny tappning – och klassiska franska viner

Förortstrenden fortsätter -

Kall varma desserter

Nya krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen.

Östeuropa - Östeuropa och malkulturen i det olika republiker i forna Sovjetunionen.


Årets värstingar


Sturehof Stockholm - stora servicebrister om du inte är kändis

Enoteca Pinchiorri Flornes- mycket Bling Bling. Dyrt och slarvig

Restaurang utbud på Skansen – skamligt utbud

Melanders Fisk Medborgarplatsen – behöver lära sig att göra en fisksoppa

Årets bluff


Alla fjäll rödinga/öring eller vad det hetersom kommer från fiskodlingar.

Arla lurar bönder och sponsrar kockar - mejerimedaljen

Årets intressanta krogar men missade krogar p.g.a långa väntetider


Derelict Stockholm

Lilla Ego , Stockholm

Fäviken, Åre

Punk Royal, Stockholm

















  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post637

8 av 10 Sadrassana Palma

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Tue, August 02, 2016 14:04:43

Restaurant Sadrassana Palma, Förrätter Coca de sobrasda, Coca de pimientos, Caldereta de Bogavan, 8 av 10 poäng. Mallorcaköket på hög nivå, perfekt tillagad - bra vinlista.

Placa Drassanes 15



  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post625
Next »