Creative-Cuisine

Creative-Cuisine

om allt i världen

Viktiga och intressanta händelser och tankar som är av betydelse för mig

Australien Wine tasting 2018

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Mon, October 01, 2018 16:22:44
Rolig med att testa Australiens viner - det har varit länge sedan, vi hade under 90 talet en riktig trend där Australienska viner har varit billiga - och skräddarsydda för svenska marknaden. Många designerviner ( viner som blandas och produceras för att " passa vår smak". Sedan kom Sydafrika och Australien tappade stora volymer, men enbart i Sverige.
Tidigare vilde man kopia franska och kaliforniska viner - men denna tid verkar vara förbi nu. Under Winestastingen på i Spegelsalen på Grandhotel hittade jag några godbitar både från det kända stora men även från mindre vingårdar. Sammanfattningsvis - Australien har gjort en resa och gör nu viner utifrån det egna förutsättningen jordmån, solen och vinmakarnas egna profil - det gör viner nu med en egen identitet, Riktig bra viner men inte billig( kronkursen för sitt). Många vinmakare vill heller säljer direkt till restauranger än till Systembolaget med sin krav på stora volymer. Helt rätt - restauranger bör har sina egna komponerade vinlistor med egen import, och inte vara en kopia av systemkatalog……smiley
Här några utvalda godbitar

Vingården
Ten Minutes by Tractor Mornington Penisula
Estate Mornington Penisula Pinot Noir 2017 en fantastiskt fin med en djup som kommer blir bättre och bättre med åren …...319 kr Divine vinimportör
Frankland Estate" Isolation Ridge Vineyard " River Riesling 2017, härlig vin med en bombardmang av fruktdofter och balanserad syre drick nu eller lagra några å4 229 kr Giertz Vinimport
Paracombe Adelaide Hills Cabernet Sauvignon 2012 - en bomb riktig bra kanske bästa vinet i Show pris och produkt. 195 kr Johan Lidby Vinhandel.
Paracombe Adelaide Hills Pino Noir 2016 - 349 kr Yarra Valley Chardonnay - den bästa chardonnay i show - ca 400 kr - Lively Wines smörig, vällagrad ej ekkaraktär elegant-
Cullen Wines "Kevin John Margaret River Wilyabrup Chardonnay 2016- En stor Chardonnay som passar perfekt till fiskrätter med kraftiga såser - ca 400 kr Provinum
McPherson Wines en överraskning där hittade jag
McPherson " La Vue" Victoria Riesling 2017 och Silver Linings Victoria Gewurztraminer Riesling Pinot Grigio 2017 helt perfekta viner som matcher asiatiska och smakrika maträtter - mycket moderna och roliga viner Spring Wine & Sprits
Bird in Hand
Bird in Hand " Nest Egg Adelaide Chardonnay 2016 en chardonnay av den gamla franska skolan - bra kropp och finavstämd syre - inte för smörig.
Penfolds kultvingård - testade Penfolds " Bin 3113 Tumbarumba Chardonnay som är ett mycket bra vin - men det fanns bättre denna dagen på Grandhotel se ovan 239 kr
Gemtree " Citrine" MacLaren Vale Chardonnay ett mycket bra vin organic och som finns på Systembolaget för 125 kr väl värd sitt pris. Ward Wines
Patritti " Merchant" Adelaide Hills Chardonnay och "P# South Australia Chardonnay 2017 har varit denna dagen överraskning - rena fina chardonnay med hög smakintensitet lagom med syre - det perfekta fiskvinet - finns ej på Systembolaget.
Mazza stora överraskning denna vingård - Viner gjorde av portugisiska, spanska druvor i små volymer . WOW
Mazza Wines Geographe Tempranillo 2006 världsklass - herregud vilken vin
Mazza Wines " Bastardo Fortified" Georgraphe Bastardo 2017 unik och härlig
Mazza Wines "Cinque" Geographe Tempranillo Touriga Nacional Graciano Tinta Cao Sousao 2014 - vilken vin till höst och vintern rätter.

En rolig dag spännande och givand - med 33 olika vingårdar som i snitt visade upp 6 viner ur sitt sortiment.Australien är på väg tillbaka stort - med kvalitet, egen stil och med stolthet men inte prisvärd.


  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post661

In Memory Joel Robuchon 1945 - 2018

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Tue, August 07, 2018 10:51:30

Joel Robuchon 1945 – 2018En av det största i den moderna kökshistorian har lämnat oss för tidigt – vi som har följd Joel kan ännu mera uppskattar hans inflytande över kökskonsten och där ser vi att följderna av hans bortfall särskild utifrån internationellt perspektiv blir ännu större.

Det inte enbart hans potatispuree som kännetecknar hans inflytande – som egentligen är en demonstration hur mycket smör man kan tillföra potatisen………………Hans storhet är hans inflytande över matlagningsteknikens utveckling och en otrolig perfektionism och precision i smak och upplägg. Smakupplevelserna i hans rätter har varit enastående och har varit förebilden för den tänkande och reflekterade kocken. Han har visat att riktig bra kvalitet kan enbart erhållas via en lugn, koncenterad och en reflekterad möte med själva produkterna. Han har visat att det är en skillnad att lägga på tre eller fyra korn Fleur de Sel på fisken. Även att man måste tänka på många detaljer om man vill ta fram det bästa av själva grundprodukten. Exempel är hans omtalade potatispuree som säkerligen kan göras med tre eller fyra steg – men man kan även reflekterar över hur man kan lyfta denna enkla rätten till en sensationell ny nivå. Att välja rätt potatis, rätt smör, rätt temperatur rätt mängd salt och rätt sorts mjölk……………….Utmärkande för hans köksstil har även varit hans böcker – där alla recept stämmer med hans smaker och teknik i minsta detalj. Alla som vill blir en bra kock möter den ” Robuchonskola” den präglade dagens kockar och driver alltid på utvecklingen.

Han samlade under sin tid på Jamin i Paris fram till 1986 världens bästa talanger som blev stora kockar själva – när han sedan efter en timeout – startade om och skapade sin världsimperium 31 stjärnor totalt – kom många tillbaka – det älskade att jobba med honom.

Hela sitt liv har han varit en Lärare – men inte någon som tyckte att hans eegen köksstil är det ultimata, utan han utvecklades själva i tid och utifrån hela världens produkter som har lärde känna. Japans produkt fetisch och nordafrikanska kryddningen fascinerade honom. Under en frukost för fem år sedan 2013 i München ( där han fick ett pris för sin livsgärning se bild nedan ) – diskuterade jag tillsammans med Alex Atala( brasiliansk superkock) honom framtidens kök, hållbarhet och produkter – spännande samtal där Joel nästan missade sitt flygplan. Typisk för honom – han tar sig tid och är det frågor som fångar sitt intresse är hans vetgirighet fenomenal. Det just detta skiljer honom från många andra superkockar – utveckling, livslångt lärande och perspektiv utanför köket.

Han gick alltid sin egen väg och utvecklade sig själv som människa från den tidig ”arga perfektioniska , aggressiva kocken under 80 talet – till den självsäkra, ödmjuka, reflekterande kock-entreprenör som gärna kom i sin asiatiska svarta sidenkostym med glänsande rosa lacksko. Utan Dig Joel och din stilbildande köksutveckling, skulle Frankrike och Europa inte tagit dessa snabba steg till framtiden.

  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post660

Toppkrogar för dyra ?

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Sun, July 22, 2018 16:07:48
Det finns flera i min omgivning som ibland yttrar sig att toppkrogar är för dyra - är det verkligen dyra ?
Självklart kostar det att fa uppleva en kulinarisk upplevelse på högsta nivå - där allt stämmer och man är nöjd med besöket. När man har längtad länge för att få en plats …Topprestauranger i Europa förutom Paris, London är förhållandevis prisvärda - restaurangerna erbjuder oftast en avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket - där ligger priset på 2000( 1 -2 star) till 4000 kr ( 3 star) i USA och Paris det dubbla.
Vad erhåller jag för pengarna - en smaks och serviceupplevelse som oftast omfattar ett tiotalsrätter och viner under en helkväll i en ombonad miljö. Artisterna är det anställda kocker,servitörer all annat personal - som i mina ögon har samma status som fotbolls,rock och alla andra stjärnor.

En biljett till en topp konsert i en metropol och bra platser kostar 2500 kr - en biljett i mängden på Globen ligger på 1000 kr - och en Champions- league match långsidan typ attondelsfinal kostar mellan 1000 och 2000 kr - finalpriset 2018 har varit 4000 kr.

Jag få uppleva istället för Zlatan, Iniesta, Ronaldo, Mike Jagger, - Tomas Keller, Karin Fransson, Erik Ripert, Sven Everfeldt, Björn Frantzen, Marcus Jernmark, Marc Haeberlin, Alain Ducasse, Emma Bengtsson med flera...….som på högsta nivå måste presterar som i en WM final - varje lunch och middag 300 dagar per år...………………...WOW.

Dyrt tycker jag när jag betalar mycket pengar och inte få valuta för upplevelsen - det kan vara att jag äter en Rödtungsfile på en Västkustkrog som inte är perfekt och kostar som enskild rätt 350 kr...…..eller att jag få ett mediokert vin som kostar på Systembolaget 70 kr per flaska erbjuden för 145 kr per glas...………….eller jag ser en medioker konsert långt ifrån scenen eller en tråkig fotbollsmatch...….

Jag hoppar över gärna dåliga krogbesök för att koncentrera mig några gånger om året att njuta av topprestationer. Da blir det kanske mindre restaurangbesök i sin helhet - och mera mat hemma - kvalitet förre kvantitet. Da blir det en hel del vita veckor - för att sedan njuter av en mogen årgångschampagne eller en äldre bordeaux,bourgogne eller Barolo.

Vi har alla vara egna hobbys - och käpphästar, eller fritidssysselsättningar det gäller att hittar sina favoriter i livsstilen. Min passion är god mat och goda viner - viktig för kropp och själ

  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post659
Next »