Creative-Cuisine

Creative-Cuisine

om allt i världen

Viktiga och intressanta händelser som är aktuella och av betydelse för mig

Den vansinniga stjärnjakten

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Tue, October 31, 2017 17:21:41

Nu är den igång igen, den vansinniga stjärnjakten - Guide Michelin är något av en nobelpris för kockar och krögare. Men vad är viktigast inom restaurang - Nöjda återkommande gäster som trivs och är lyckliga för att det njutit av en bra lunch eller middag. Eller är det viktigare att blir omtalad av trendiga foodies, som är på jakt att äter enbart på statusen, hitta hippa rätter och kombinationer och behöver inte bry sig om kostnader, eller kockar och gastronomer som reser runt till sina ” kompisar” för att visa upp sig i klubben för inbördes beundran. Sanningen idag är att alltför många krogar levererar enbart en meny - som helst ska ätas under en viss tid max 3,5 tim - ju flera stjärnor desto dyrare bli det, och ju mera betalar man för artefakter,silver,tråkiga stela kypare och en ceremoni som påminner om en högmässa där kockgudens apostlar, skrida andäktig i matsalen och föreläser om varje rätt som ur en bibel. Rolig nej tack. Man vågar ju inte skratta eller har en rolig underhållning runt bordet. Everything is perfect = are you perfect. ?........Utifrån mina krogbesök i år, nationell och internationellt, har jag ändrad mina premisser - jag lämnar stjärnjakten och bryr mig inte om Michelin.........Det tillfällen som avgör krogvalet. Visst är Sushi gott - men så många tre- stjärnor ? " det har boostad upp sig själv", det är ej relevant, men japanerna och även andra asiater - är ju det största kunder till tre-stjärniga krogar som inte är "sushi ställen".

Här lite Exempel hur jag tänker

Ocean - Algarve Portugal = absolut världsklass, trevlig, mysig,avslappnad med hög nivå på service och kök du få sitter kvar sålänge du vill. Återkommer säker varje gång jag är i Portugal. **

Per Se New York = världsklass i allt - men kyrkstämmning, enbart menyer, sitter på tid och svindyr. Once in a livetime. ***

Adam och Albin= bra krog med högklassig mat och service prisvärd, avslappnad = återkommer gärna ofta.

Cosme - New York = rolig,hippt,hög stämmning, originellt, otrolig bra smaker, prisvärd och ett måste vid varje New York besök.

Brygghuset i Fiskebäckkil = Sommar, fisk och skaldjur, hög tryck och folklig, ett måste varje år i Lysekil. Det finns ju många sushikrogar som har tre stjärnor - tradition och bra produkter svindyr förpackad..............Once in a live time.

Nu till Dig JoJo och din Restaurang Jean Georges som har tappad sin tredje stjärna = din krog är stor, fullbokad,nöjda stamgäster, bra stämmning och är lagom dyr (men inte billig), samt att du har en riktig Meny. Glöm bort den tredje stjärnan, slappna av och njut av dina nöjda kunder.


  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post646

I en demokrati måste myndigheterna, förvaltningar och tjänstemän som är anställda dessa offentliga institutioner följa lagen.

Trender och FramtidenPosted by Heinz Glöckler Thu, August 17, 2017 21:37:16

Sverige har reglerad invandring. Det hade vi redan innan regelverket stramades åt den 24 november 2015. Vem som får stanna avgör – nu som förr – Migrationsverket och migrationsdomstolarna, som tillämpar den lagstiftning som finns. Men hjärtat följer sällan lagen, och om man öppnar det – som så många volontärer gjorde 2015 – inträder en annan logik.

I ett försök att förena den stramare politiken med hjärtats logik drev regeringen den 3 maj igenom en ny lag, som innebär att en del av ungdomarna får stanna medan de går i gymnasiet och andra få åka hem.

– Hur kan man välja mellan myndiga personer och rättighet att stanna i Sverige? Samtidigt som kvinnor och barn i Aleppo i Syrien får vänta i månader för att få chansen till en familjeåterförening i Sverige, och bara om pappan kom hit före den 24 november 2015. Vad är moralen? Det är inte rimligt beskriver en politiker från (L)

I en demokrati måste myndigheterna, förvaltningar och tjänstemän som är anställda dessa offentliga institutioner följa lagen.

Så vad ska vi göra? Hur ska vi tänka? Da kan det vara bra med en duktig filosof i ämnet.

Folke Tersman är professor i filosofi i Uppsala och forskar om moralfrågor. Han är också ledamot av Migrationsverkets etiska råd. Och han låter bekymrad.

– Det kan vara adekvat att protestera som enskild medborgare. Ofta handlar det om ömmande fall. Man kan ju också gömma flyktingar. Men en myndighet kan inte göra så. I en demokrati måste myndigheterna och deras tjänstemän följa lagen, säger han och fortsätter:

– Frågan är vem den enskilde egentligen ska rikta sin kritik mot, för vi har ju gemensamt röstat fram riksdagen. Jag kan tycka att det finns en ganska liten benägenhet att ta ansvar, och en brist på delaktighet i demokratin. Det finns ett vi-och-dom gentemot politikerna och få medborgare svarar på frågor som: ”Hur ska ett system egentligen se ut? Hur ska kommunerna göra? Hur kan en stor invandring förenas med den välfärdsstat vi har?” Det stannar ofta vid att ”det här är för jävligt”.

I denna tankegång befinner sig faktiskt också politikerna, menar han.

– Migrationsverket vill ha mer ledning från politikerna och tydligare besked. Men regeringarna distanserar sig. Det tycker jag också är ett problem. Migrationsverket agerar i ett sorts vakuum, säger han.

Både Stefan Löfven och Gustav Fridolin sagt att lagen ligger fast. Ingen allmän amnesti för afghanerna.

Så vad ska jag göra, stående i den moraliska labyrinten? Jag ger upp och kastar bollen till regeringen i alla fall. För oavsett vad man tycker om den nya lagen kan man säga - Det inte lätt vara politiker eller tjänsteman i dag - men vi ska och måste följer lagen för demokratins skull.
Hot och påtryckningar från intressegrupper ska aldrig påverka vara beslut som fattas utifrån lagen. Om vi inte gör det hamnar vi i ett läge som det flesta flyktingar kommer ifrån.

.  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post645

Okunskap hur myndigheter fungerar är stort bland journalister,politiker och mediafolk

Trender och FramtidenPosted by Heinz Glöckler Fri, July 28, 2017 13:56:44

Kära Journalister och politiker tänk till.
Chickenracet är igång - och alla skyller på myndigheter och tjänstemän,det visar att man har inte koll hur Svenska Staten fungerar. Alla partier gör likadant. Här kommer lite upplysning hur det fungerar i verkligheten.
Alla myndigheter har ett grunduppdrag utifrån deras syfte, och varje myndighetsutövande(vad man ska beslutar om, har en bas i lag och förordning eller utifrån ett regeringsbeslut i riksdagen). När man fattar dessa beslut- har man oftast jobbar länge med detta utifrån en beställning av regeringen. Varje beslut granskas även av lagrådet - så att det strider inte mot alla svenska lagar - och belyser konsekvenser. Hos myndigheterna jobbar många duktiga anställda som har blivit anställd utifrån sina kunskaper,kompetenser och färdigheter. Dessa leds av en Generaldirektör som utses av regeringen, och är direkt underställd tillhörande departement. Oftast har man regelbundna möten och man är tilldelat en staatsekretare eller departementsråd ( dessa kan som ministern varit politisk tillsatt utifrån - utifrån det politiska styre i regeringen, men basen på departementern är erfarna tjänstemän).
Utöver grunduppdraget tillkommer varje år ett regleringsbrev till myndigheten som författas av regeringen under ledning av finansdepartementet ( den kommer i mellandagarna för näst kommande år), där förordar regeringar vad man ska göra, lägger särskild fokus på och ger även pengarbudgeten. Myndigheten har även under hösten kunnat komma in med önskemål vad det ser för uppgifter och vad Myndigheten behöver prioriteras. I detta regleringsbrevet bestämmer man också hur eller när man ska följer upp alla projekt. SÅ INGET PÅ EN MYNDIGHET STARTAS UPP utan regeringen, ministern vet om det ( förutsätt att det har läst detta dokument och har varit delaktiga). Under året kan regeringen via departementet göra särskilda riktade satsningar som tillkommer ( där ger man ytterliggare uppdrag och tillhörande extra pengar). Regleringsbrevet är ganska detaljstyrd när det gäller uppdrag och tillhörande ekonomiska resurser. Myndigheten själv kan inte bollar mellan olika poster.
Som tjänsteman ska du dokumentera allt och diarierföra allt vad en myndighet gör. Allt är offentliga handlingar - även alla E-mail. När det gäller beslut och upphandlingar finns det vid varje myndighet kompetenta jurister och synar varje skrivelse eller beslut. Detta har säker gjorts även på Transportstyrelsen särskild att upphandlingen följer alla lagar och förordningm där fanns även med hur man hanterar sekretessbelagda uppgifter, besitter man inte kunskap så kontaktar med andra myndigheter och inhämtar råd.
När en tjänsteman upptäcker något som är fel - ska den påpeka detta för sin chef och Myndighetschef, gör man inte detta är det tjänstefel med stora konsekvenser. Ser han att det händer inget rapporterar man till departementet eller minister.Jag är övertygad att alla möten, mail och varningar från GD och tjänstemännen på Transportstyrelsen är diarieförda även kommunikationen uppåt till departement och regeringen. Detta av ren självbevarelse drift för den enskilde tjänstemannen. Att man sedan inte reagerar eller nochalerar dessa varningar - och gör avsteg eller lagbrott det är en anna fråga. Bryter man mot lagen är det ett brott och även ett tjänstefel.
Tror att det viktig att vi upplysa mera hur Sveriges styrs.
Som jag skriver tidigare - det finns i Sverige FAKTA resistens vi börjar lika USA. Detta mest för att kamma hem rubriker i Media och döljer verklig fakta. Det kallas Media och kommunikationsstrategi - något som har idag är det viktigaste för alla politiker. Där externa personer utan statskunskap anställs för att föra politikens tal och påverkar det vad som skrivs. När dessa styr ett departement och kommunikation så har man ett intern problem - där "problem eller negativa händelser inte lyfts vidare". Man hoppas att det går över.
Så vill du har fakta i nuvarande händelser gör så här.

Steg 1 Läs Riksrevisionens rapport från 2011 som föreslar IT Outsourcning med på vissa permisser.
Steg 2 Lär Regeringens beslut utifrån ovanstående rapport med tydliga restriktioner -
Steg 3 Läs Regeringens regleringsbrev till myndigheterna
Steg 4 Läs Upphandlingsdokument med krav
Steg 5 Läs Anbud
Steg 6 Har man gjort som man skulle har gjort och vem som bestämde att göra avsteg från restriktionerna - sekretess
Steg 7 Hur har dessa avsteg dokumenteras uppåt och vem har haft kännedom om dessa, samt godkänd eller nochalerad detta.
Steg 8 (Risken finns att man sektressbelägga vissa dokument för att inte synliggöra det ansvariga

Det fel som oftast görs - är att det anställs för många personer som styr i departementen som inte kan förvaltningslagen och kan inget om arbetsprocesseroch därmed gör felbedömningar. Jag kollar dessa politiska tillsatter - samt Mediarådgivare och inte har koll om styrning av staten.

Gör detta kära journalister och politiker innan ni uttalar er - allt är offentliga handlingar och du kan tar del av dessa vi enkla mail till berörd myndighet.
OCH skylld inte på alla duktiga tjänstemän som alltid följer lag och förordningar samt det riktlinjer som finns. Och gör dessa tjänstemän inte sitt uppdrag rätt - så upptäcks detta av Riksrevisionens duktiga tjänstemän.Darför är det viktig att denna instans är oberoende,något som man villde ändra för några år. Även dessa offentliga handlingar är en guldgruva för att hittar hinder och möjligheter för en duktig journalist och politiker som vill det bästa för medborgarna.  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post644
Next »