Creative-Cuisine

Creative-Cuisine

om allt i världen

Viktiga och intressanta händelser och tankar som är av betydelse för mig

Dom bästa tyska rödviner

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Tue, November 06, 2018 14:54:48
#HeinzGlöckler; #Creative-cuisine presenterar tyska toppvinsrankning

Kategorie I - Spätburgunder

1. Platz 2015 Pinot Noir Réserve
Weingut Louis Guntrum, Nierstein (Rheinhessen)

2. Platz 2015 Spätburgunder trocken "Michel" im Barrique gereift
Weingut Bernd und Christian Gröhl, Weinolsheim (Rheinhessen)

3. Platz 2016 Devonschiefer R Spätburgunder en av mina favoritvingårdar
Weingut H. J. Kreuzberg, Dernau (Ahr)

Kategorie II - Lagen-Spätburgunder

1. Platz 2015 Kallstadter Steinacker Spätburgunder
Weingut Rings, Freinsheim (Pfalz)

2. Platz 2015 SAUMAGEN Spätburgunder
Weingut Rings, Freinsheim (Pfalz)

3. Platz 2016 Schlossberg GG Spätburgunder VDP.GROSSE LAGE
Weingut Franz Keller, Vogtsburg-Oberbergen (Baden) KLassiker från Baden

Kategorie III - Lemberger

1. Platz 2015 Stettener Mönchberg Gehrnhalde Lemberger Großes Gewächs
Weingut Karl Haidle KG, Kernen (Württemberg) WOW - hemligt favoritdruva

2. Platz 2015 Zeuterner Himmelreich Blaufränkisch
Weinhaus Klumpp, Bruchsal (Baden)

3. Platz 2015 Pfaffenhofen Hohenberg Glaukós Lemberger trocken GG
Weingut Wachtstetter, Pfaffenhofen (Württemberg)

Kategorie IV - Internationale Rebsorten

1. Platz 2015 Syrah Réserve
Weingut Rings, Freinsheim (Pfalz)

2. Platz 2015 Syrah trocken Kindenheimer Katzenstein
Weingut Neiss, Kindenheim (Pfalz)

3. Platz 2015 DAS KREUZ Rotweincuvée
Weingut Rings, Freinsheim (Pfalz)

Kategorie V - Heimische Rebsorten

1. Platz 2015 Osthofen Vordere Mulde Frühburgunder trocken
Weingut Karl May, Osthofen (Rheinhessen)

2. Platz 2015 Divinus Portugieser QbA trocken im Barrique gereift
Weinkonvent Dürrenzimmern, Brackenheim - Dürrenzimmern (Württemberg)

3. Platz 2015 Reicholzheimer First Fyerst 1476
Weingut Schlör, Wertheim (Baden)

Kategorie VI - Sortenvielfalt

1. Platz 2015 HADES Zweigeltrebe trocken
Weingut Jürgen Ellwanger, Winterbach (Württemberg)

2. Platz 2015 Sankt Veit Cabernet Cubin Qualitätswein trocken
Genossenschaftskellerei Heilbronn, Heilbronn (Württemberg)

3. Platz 2015 KULT Grande Cuvée trocken Grande Réserve
Collegium Wirtemberg, Stuttgart (Württemberg)

Kategorie VII - Gereifte Rotweine (Jahrgang 2012 und älter)

1. Platz 2009 Endinger Engelsberg Spätburgunder Rotwein *** Late Release
Weingut Knab, Endingen (Baden) WOW - vilken vin i klass med stora bourgognevingårder men betydlig mera prisvärd

2. Platz 2012 Kallstadt Steinacker Hasenlauf Spätburgunder
Weingut Benderhof, Kallstadt (Rheinhessen)

3. Platz 2010 Nonnenhorner Sonnenbichl Spätburgunder QbA im Holzfass gereift
Weingut Peter Hornstein, Nonnenhorn (Württemberg)

Kategorie VIII - Rotweine

1. Platz 2015 Lemberger -RedLabel-
Weingut Rolf Willy, Nordheim (Württemberg)

2. Platz 2016 Sonnenberg Frühburgunder Beerenauslese
Weingut Nägelsförst, Baden-Baden (Baden)

3. Platz 2016 Pfalz Spätburgunder Qualitätswein halbtrocken Pfalz
Wachtenburg Winzer, Wachenheim (Pfalz)





  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post662

Australien Wine tasting 2018

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Mon, October 01, 2018 16:22:44
Rolig med att testa Australiens viner - det har varit länge sedan, vi hade under 90 talet en riktig trend där Australienska viner har varit billiga - och skräddarsydda för svenska marknaden. Många designerviner ( viner som blandas och produceras för att " passa vår smak". Sedan kom Sydafrika och Australien tappade stora volymer, men enbart i Sverige.
Tidigare vilde man kopia franska och kaliforniska viner - men denna tid verkar vara förbi nu. Under Winestastingen på i Spegelsalen på Grandhotel hittade jag några godbitar både från det kända stora men även från mindre vingårdar. Sammanfattningsvis - Australien har gjort en resa och gör nu viner utifrån det egna förutsättningen jordmån, solen och vinmakarnas egna profil - det gör viner nu med en egen identitet, Riktig bra viner men inte billig( kronkursen för sitt). Många vinmakare vill heller säljer direkt till restauranger än till Systembolaget med sin krav på stora volymer. Helt rätt - restauranger bör har sina egna komponerade vinlistor med egen import, och inte vara en kopia av systemkatalog……smiley
Här några utvalda godbitar

Vingården
Ten Minutes by Tractor Mornington Penisula
Estate Mornington Penisula Pinot Noir 2017 en fantastiskt fin med en djup som kommer blir bättre och bättre med åren …...319 kr Divine vinimportör
Frankland Estate" Isolation Ridge Vineyard " River Riesling 2017, härlig vin med en bombardmang av fruktdofter och balanserad syre drick nu eller lagra några å4 229 kr Giertz Vinimport
Paracombe Adelaide Hills Cabernet Sauvignon 2012 - en bomb riktig bra kanske bästa vinet i Show pris och produkt. 195 kr Johan Lidby Vinhandel.
Paracombe Adelaide Hills Pino Noir 2016 - 349 kr Yarra Valley Chardonnay - den bästa chardonnay i show - ca 400 kr - Lively Wines smörig, vällagrad ej ekkaraktär elegant-
Cullen Wines "Kevin John Margaret River Wilyabrup Chardonnay 2016- En stor Chardonnay som passar perfekt till fiskrätter med kraftiga såser - ca 400 kr Provinum
McPherson Wines en överraskning där hittade jag
McPherson " La Vue" Victoria Riesling 2017 och Silver Linings Victoria Gewurztraminer Riesling Pinot Grigio 2017 helt perfekta viner som matcher asiatiska och smakrika maträtter - mycket moderna och roliga viner Spring Wine & Sprits
Bird in Hand
Bird in Hand " Nest Egg Adelaide Chardonnay 2016 en chardonnay av den gamla franska skolan - bra kropp och finavstämd syre - inte för smörig.
Penfolds kultvingård - testade Penfolds " Bin 3113 Tumbarumba Chardonnay som är ett mycket bra vin - men det fanns bättre denna dagen på Grandhotel se ovan 239 kr
Gemtree " Citrine" MacLaren Vale Chardonnay ett mycket bra vin organic och som finns på Systembolaget för 125 kr väl värd sitt pris. Ward Wines
Patritti " Merchant" Adelaide Hills Chardonnay och "P# South Australia Chardonnay 2017 har varit denna dagen överraskning - rena fina chardonnay med hög smakintensitet lagom med syre - det perfekta fiskvinet - finns ej på Systembolaget.
Mazza stora överraskning denna vingård - Viner gjorde av portugisiska, spanska druvor i små volymer . WOW
Mazza Wines Geographe Tempranillo 2006 världsklass - herregud vilken vin
Mazza Wines " Bastardo Fortified" Georgraphe Bastardo 2017 unik och härlig
Mazza Wines "Cinque" Geographe Tempranillo Touriga Nacional Graciano Tinta Cao Sousao 2014 - vilken vin till höst och vintern rätter.

En rolig dag spännande och givand - med 33 olika vingårdar som i snitt visade upp 6 viner ur sitt sortiment.Australien är på väg tillbaka stort - med kvalitet, egen stil och med stolthet men inte prisvärd.










  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post661

In Memory Joel Robuchon 1945 - 2018

Mat och VinPosted by Heinz Glöckler Tue, August 07, 2018 10:51:30

Joel Robuchon 1945 – 2018 #HeinzGLöckler;#Heinz Glöckler;







En av det största i den moderna kökshistorian har lämnat oss för tidigt – vi som har följd Joel kan ännu mera uppskattar hans inflytande över kökskonsten och där ser vi att följderna av hans bortfall särskild utifrån internationellt perspektiv blir ännu större.

Det inte enbart hans potatispuree som kännetecknar hans inflytande – som egentligen är en demonstration hur mycket smör man kan tillföra potatisen………………Hans storhet är hans inflytande över matlagningsteknikens utveckling och en otrolig perfektionism och precision i smak och upplägg. Smakupplevelserna i hans rätter har varit enastående och har varit förebilden för den tänkande och reflekterade kocken. Han har visat att riktig bra kvalitet kan enbart erhållas via en lugn, koncenterad och en reflekterad möte med själva produkterna. Han har visat att det är en skillnad att lägga på tre eller fyra korn Fleur de Sel på fisken. Även att man måste tänka på många detaljer om man vill ta fram det bästa av själva grundprodukten. Exempel är hans omtalade potatispuree som säkerligen kan göras med tre eller fyra steg – men man kan även reflekterar över hur man kan lyfta denna enkla rätten till en sensationell ny nivå. Att välja rätt potatis, rätt smör, rätt temperatur rätt mängd salt och rätt sorts mjölk……………….Utmärkande för hans köksstil har även varit hans böcker – där alla recept stämmer med hans smaker och teknik i minsta detalj. Alla som vill blir en bra kock möter den ” Robuchonskola” den präglade dagens kockar och driver alltid på utvecklingen.

Han samlade under sin tid på Jamin i Paris fram till 1986 världens bästa talanger som blev stora kockar själva – när han sedan efter en timeout – startade om och skapade sin världsimperium 31 stjärnor totalt – kom många tillbaka – det älskade att jobba med honom.

Hela sitt liv har han varit en Lärare – men inte någon som tyckte att hans eegen köksstil är det ultimata, utan han utvecklades själva i tid och utifrån hela världens produkter som har lärde känna. Japans produkt fetisch och nordafrikanska kryddningen fascinerade honom. Under en frukost för fem år sedan 2013 i München ( där han fick ett pris för sin livsgärning se bild nedan ) – diskuterade jag tillsammans med Alex Atala( brasiliansk superkock) honom framtidens kök, hållbarhet och produkter – spännande samtal där Joel nästan missade sitt flygplan. Typisk för honom – han tar sig tid och är det frågor som fångar sitt intresse är hans vetgirighet fenomenal. Det just detta skiljer honom från många andra superkockar – utveckling, livslångt lärande och perspektiv utanför köket.

Han gick alltid sin egen väg och utvecklade sig själv som människa från den tidig ”arga perfektioniska , aggressiva kocken under 80 talet – till den självsäkra, ödmjuka, reflekterande kock-entreprenör som gärna kom i sin asiatiska svarta sidenkostym med glänsande rosa lacksko. Utan Dig Joel och din stilbildande köksutveckling, skulle Frankrike och Europa inte tagit dessa snabba steg till framtiden.







  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post660
Next »