Creative-Cuisine

Creative-Cuisine

om allt i världen

Viktiga och intressanta händelser och tankar som är av betydelse för mig

I en demokrati måste myndigheterna, förvaltningar och tjänstemän som är anställda i dessa offentliga institutioner beakta lagen.

Trender och FramtidenPosted by Heinz Glöckler Thu, August 17, 2017 21:37:16

Sverige har reglerad invandring. Det hade vi redan innan regelverket stramades åt den 24 november 2015. Vem som får stanna avgör – nu som förr – Migrationsverket och migrationsdomstolarna, som tillämpar den lagstiftning som finns. Men hjärtat följer sällan lagen, och om man öppnar det – som så många volontärer gjorde 2015 – inträder en annan logik.

I ett försök att förena den stramare politiken med hjärtats logik drev regeringen den 3 maj igenom en ny lag, som innebär att en del av ungdomarna får stanna medan de går i gymnasiet och andra få åka hem.#HeinzGlockler

– Hur kan man välja mellan myndiga personer och rättighet att stanna i Sverige? Samtidigt som kvinnor och barn i Aleppo i Syrien får vänta i månader för att få chansen till en familjeåterförening i Sverige, och bara om pappan kom hit före den 24 november 2015. Vad är moralen? Det är inte rimligt beskriver en politiker från (L)

I en demokrati måste myndigheterna, förvaltningar och tjänstemän som är anställda dessa offentliga institutioner följa lagen. #HeinzGlockler

Så vad ska vi göra? Hur ska vi tänka? Da kan det vara bra med en duktig filosof i ämnet.

Folke Tersman är professor i filosofi i Uppsala och forskar om moralfrågor. Han är också ledamot av Migrationsverkets etiska råd. Och han låter bekymrad.

– Det kan vara adekvat att protestera som enskild medborgare. Ofta handlar det om ömmande fall. Man kan ju också gömma flyktingar. Men en myndighet kan inte göra så. I en demokrati måste myndigheterna och deras tjänstemän följa lagen, säger han och fortsätter:

– Frågan är vem den enskilde egentligen ska rikta sin kritik mot, för vi har ju gemensamt röstat fram riksdagen. Jag kan tycka att det finns en ganska liten benägenhet att ta ansvar, och en brist på delaktighet i demokratin. Det finns ett vi-och-dom gentemot politikerna och få medborgare svarar på frågor som: ”Hur ska ett system egentligen se ut? Hur ska kommunerna göra? Hur kan en stor invandring förenas med den välfärdsstat vi har?” Det stannar ofta vid att ”det här är för jävligt”.

I denna tankegång befinner sig faktiskt också politikerna, menar han.

– Migrationsverket vill ha mer ledning från politikerna och tydligare besked. Men regeringarna distanserar sig. Det tycker jag också är ett problem. Migrationsverket agerar i ett sorts vakuum, säger han.

Både Stefan Löfven och Gustav Fridolin sagt att lagen ligger fast. Ingen allmän amnesti för afghanerna.

Så vad ska jag göra, stående i den moraliska labyrinten? Jag ger upp och kastar bollen till regeringen i alla fall. För oavsett vad man tycker om den nya lagen kan man säga - Det inte lätt vara politiker eller tjänsteman i dag - men vi ska och måste följer lagen för demokratins skull.
Hot och påtryckningar från intressegrupper ska aldrig påverka vara beslut som fattas utifrån lagen. Om vi inte gör det hamnar vi i ett läge som det flesta flyktingar kommer ifrån.

.

Text. Heinz Glöckler #HeinzGlockler  • Comments(0)//blogg.creative-cuisine.se/#post645